A Karácsony megünneplése más európai országokban

A Karácsony megünneplése más európai országokban
A Karácsony megünneplése más európai országokban

Finnországban hagyományosan Karácsony Este állítják fel a Karácsonyfát. Ezen az estén a családok meglátogatják a szaunát, és ott aztán együtt hallgatják a nemzeti karácsonyi rádióműsort. A karácsonyi vacsora főfogása általában főtt tőkehal, ami havasnak, és bolyhosnak néz ki, és amit szósszal, és főtt krumplit szolgálnak fel. A karácsonyi vacsora ezen kívül lehet még sült szopós malac, vagy friss sült sonka zöldségekkel.

A földművesek között van egy olyan hagyomány, hogy egy tálban kitesznek kévébe kötött gabonát magokkal és mogyoróval a kertbe, hogy a madarak kedvükre ehessenek belőle. Sok földművesnél a Karácsony megünneplése és a karácsonyi vacsora elfogyasztása várhat egészen addig, amíg a madarak jól nem laktak már. Itt is úgy tartják, hogy a karácsonyi ajándékokat az emberek a Mikulástól, és a manóitól kapják.

karacsony-megunneplese-noel

Franciaországban a Karácsonyt Noelnek hívják, ami a les bonnes nouvelles, vagyis a „Jó hírek” kifejezésből ered, ami az evangéliumra utal. Karácsony Éjjelén a katedrálisokat, és templomokat gyönyörűen kivilágítják, és megtelnek a Karácsonyi dallamokkal, amit a templomi haragjátékok, és dalok alkotnak.

A gyerekek között az a szokás, hogy kiteszik a cipőiket a kandalló elé Pere Noelnek, vagy a Kis Jézusnak (le petit Jesus), hogy megtölthessék őket ajándékokkal. Ugyanakkor Észak-Franciaországban a gyerekek Karácsony helyett December 6.-át tartják Mikulás napjának, aki aznap meg is ajándékozza őket.

A legtöbb keresztény francia család állít betlehemet, vagyis crčche-t otthon a karácsonyi időszak alatt. Dél-Franciaországban szokás, hogy a család esténként egy szálfát éget Karácsony Estétől Újév Napjáig, ami a babonák szerint szerencsés, termésben gazdag évet hoz majd.

karacsony-megunneplese-franciaorszag

A Karácsonyi Vacsora általában szárnyasból, sonkából, süteményből, gyümölcsből, és különféle borokból áll. Burgundiában a főfogás általában gesztenyés pulyka, Párizsban pedig rendkívül népszerű ilyenkor az osztriga, a libamáj (foie gras), és a Noel torta. Általában Champagne, Muscadet, Sauterne, és Anjou borokat szolgálnak fel a vacsorához.

Párizsban, Lyonsban igen elterjedt hagyomány az éves bábjátékozás, különösen Karácsony idején. Párizsban szintén népszerűvé vált, hogy a nagy áruházak előtt hatalmas kijelzőkön animációs meséket vetítenek.

karacsony-megunneplese-olaszorszag

Olaszországban a Karácsonyt l Natale-nak, vagy „A születésnapnak” hívják. A Karácsonyi időszak 8 nappal Karácsony előtt kezdődik, ezt az időszakot Novenanak nevezik, és három hétig tart. A Novena közben a gyerekek gyakran öltöznek pásztoroknak, és járnak házról-házra Karácsonyi verseket, dalokat, és jeleneteket előadva. A legtöbbször pénzt kapnak ezért, amiből ajándékokat vehetnek.

A Betlehemes jeleneteket, amiknek az olasz neve Presepio, pompás részletességgel készítik el agyagból, vagy gipszből, és ezek nagyon fontos szerepet kapnak a Karácsony megünneplése révén. A keresztény családok összegyűlnek a jászoljelenet köré, imákat mondanak, a gyerekek pedig verseket szavalnak a Presepio előtt.

karacsony-megunneplese-olasz

A Karácsonyi Vacsorát itt cenonenak nevezik, a főfogás hagyományosan sült angolna. Néhány területen sokféle hal kerül terítékre, csakúgy, mint malac, gesztenyével töltött pulyka, vagy kolbász. A Karácsonyi édességet panettonenak hívják, ez tradicionálisan mogyorót, és diót tartalmaz.

Karácsony Éjjelén az olasz gyerekek egy kedves, idős, és csúnya néninek készítik ki a csizmáikat, akinek a neve La Befana. A néni seprűnyélen vágtatva ereszkedik le a kéményeken, hogy megtölthesse a lábbeliket játékokkal, és édességekkel. Ha a gyerekek rosszak voltak, akkor csak szénre számíthatnak. Néhány gyerek egészen Január 6.-áig, a Vízkereszt napjáig vár az ajándékok kibontásával.

karacsony-megunneplese-norvegia

Norvégiában a Karácsony megünneplése révén az a szokás, hogy aki megteheti, maga megy ki az erdőbe, és vágja ki a Karácsonyfáját, amit később titokban díszítenek fel Karácsony Este, hogy ezzel lepjék meg a gyerekeket. A Karácsonyfa felfedése után a norvégok elkezdenek „körözni a Karácsonyfa körül”, ami egy Norvég tradíció, aminek a lényege, hogy mindenki megfogja egymás kezét, és így kört állnak a Karácsonyfa körül. Ahogy mennek, közben karácsonyi dalokat énekelnek. Az ajándékozás ezután történik. És íme egy norvég fogás:

karacsony-megunneplese-etel

A Karácsony megünneplése más európai országokban

Karácsonyi jótettek, és jótevők

Karácsonyi jótettek, és jótevők

Tizenegy dolog, amit biztos nem tudtál a Karácsonyról

Tizenegy dolog, amit biztos nem tudtál a Karácsonyról