A Karácsony ünneplése az afrikai országokban

A Karácsony ünneplése az afrikai országokban
A Karácsony ünneplése az afrikai országokban

Afrikában a karácsony megünneplése általában kültéri tevékenység, mivel ott ebben az időszakban általában igen kellemes az időjárás. Rengeteg jellegzetes karácsonyi szokás fedezhető fel náluk, például, hogy ott fenyőfák helyett pálmafákat használnak karácsonyfaként.

Afrikai Karácsony Del-Afrika

Dél-Afrikában szintén kint, a szabadban ünneplik meg a Karácsonyt. Náluk is elterjedt a száncsengő, ám, ami számunkra szokatlan lehet, náluk a táborozás, és az úszás is karácsonyi hagyomány. Dél-Afrikában a part, és a hegységek fontos szerepet kapnak a Karácsonyban, ami nem meglepő, hiszen ott az ünnep az év legmelegebb évszakára – nyárra esik.

Kihasználva azt, hogy Karácsony idején pompás az időjárás, a családok gyakran utaznak el vidékre, ahol kiélvezhetik a környék szépségét, és a csodálatos, Karácsony éjjeli autókázást rendezhetnek. A hagyományos Dél-afrikai karácsonyi vacsora nem sokban különbözik a miénktől. A pazar lakoma itt is többek között szopós malacból, sült bárányból, pulykából, pitéből, rizsből, zöldségekből, és pudingból áll. Az ünnepies légkör megteremtéséhez faágakat, csillogó, gyapjúból készült díszeket, és angyalhajat használnak, ezeket nem csak otthon, hanem az üzletekben is.

afrikai-karacsony-puding

Az ismerős karácsonyi szimbólumokat Libériában, és Ghánában örökzöldekkel, pálmafákkal, és égő gyertyákkal teremtik meg. Nem csak az otthonaikat, és üzleteiket díszítik ily módon, hanem gyakran a felvonulásokhoz is használják őket, miközben száncsengőt zörgetnek.

Míg a dél-afrikaiak főleg a parton gyülekeznek Karácsony idején, ezzel kiélvezve a meleg, nyári vizet, más afrikai országok népei gyakran kint, a városban találkoznak, felvonulnak a tereken, és utcákon, énekelve, táncolva.

afrikai-karacsony-unnep

A tevékenységek látszólagos általános hasonlóságainak ellenére, az országoknak mind megvan a maga sajátos stílusa, ami egyedivé teszi a Karácsony megünneplését is.

Az összes afrikai ország ünneplési szokásai között az Etiópiai Karácsony az, amely a leginkább különbözik az átlagostól, hiszen ők nem csak azt kötötték ki, hogyan akarják ünnepelni, hanem azt is, hogy mikor. Az egyik jellemző, amely igazán egyedivé teszi az etiópiai karácsonyt az, hogy a fő ünnepi eseményekre január 7.-én kerül sor, amikor a Háromkirályok napja van.

afrikai-karacsony-haromkiralyok

Talán a szerényebb pénzügyi helyzet miatt, amiben élnek, vagy a népesség nagy száma teszi, de számos afrikai országban a Karácsony ünneplése rövidebb idő alatt, és egyszerűbb módokon történik, mint a legtöbb más, jóval tehetősebb országokban.

Egy másik különbség az Etióp, és a többi ország karácsonyi ünneplése között az, hogy Szent Este rengeteg ember összegyűlik, és részt vesz egy zarándoklaton a fővárosban. Ezek a vándorok a szabad ég alatt, imádkozással, kántálással töltik az éjszakát, és rendkívül érdekes, sokszínű látványt nyújtanak másnap, amikor szintén vallási szolgálatokkal töltik a Karácsony Reggelt.

afrikai-karacsony-unneplese

Ugyanakkor, akárcsak a többi afrikai ország lakossága, az etiópiaiak is csodálatos karácsonyi lakomát csapnak, többek között amely húsos ragut is tartalmaz. Gyakori fogások a ragu mellett a rizs, az olyan gyökér zöldségek, mint amilyen a yam gyökér, kenyér, és a hagyományos karácsonyi vacsora menüjének kihagyhatatlan fogása a leves.

A karácsonyi vacsorára általában kint, a szabad ég alatt kerül sor. Nagyon hangulatos, ahogy kör alakban ülve élvezik az ínycsiklandó fogásokat egy terebélyes fa árnyékában, és sokkal szabadosabb, mintha egy asztalnál ülve ennének.

afrikai-karacsony-este

Mint minden keresztény háztartásban karácsony idején, az afrikaiak is ajándékoznak. A karácsonyi ajándékként adott népszerű termékek többek között a pamut ruhát, szappanok, édességek, ceruzák, és könyvek, és általában olyan dolgok, amelyeket az ember szívesen használ. Lehet, hogy a korlátolt pénzügyi források miatt van, amely sok afrikai ország kb. felét sújtja, és ami meghatározza a kulturális normákat is.

Igaz, hogy az emberek nem tudnak extravagáns ajándékot venni, ám ez nem jelenti azt, hogy nem adhatnak csodás ajándékokat a gyerekeiknek, családtagjaiknak, és barátaiknak. Az alázatosság, és a szerénység rendkívül jellemző az afrikai emberekre, és ezért ha megengedhetik maguknak, sem illendő számukra túlkapásokba esni, és extravagáns ajándékokat venni.

Mit Gondolsz a Cikkről? Pontozd!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

GIPHY App Key not set. Please check settings

A Karácsony Este jelentősége

A Karácsony Este jelentősége

A Karácsonyhoz fűződő ősi, és eltérő szokások