A Karácsony legelterjedtebb szokásai, és fő ünneplési formái

A Karácsony legelterjedtebb szokásai, és fő ünneplési formái
A Karácsony legelterjedtebb szokásai, és fő ünneplési formái

A Karácsonyt úgy lehetne megfogalmazni, mint egy ünnepi időszakot, amikor olyan tevékenységeket kellene folytatnunk, amik egyszerre szórakoztatóak, töltenek el boldogsággal, és itatnak át minket az adás örömével.

Mivel a Karácsony az ünneplésről szól, rendkívül sokféle ünneplési formával találkozhatunk, amik természetesen mindig, mindenhol az adott nép igényeihez, szokásaihoz alkalmazkodnak, hogy még élvezetessé tehessék ezt az időszakot.

Egy elterjedt (modern) szokás ilyenkor a karácsonyi filmek nézése. Ez az egyik legkényelmesebb módja annak, hogy ünnepi hangulatba hozd magadat otthon, és ha szívesen kimozdulnál otthonról egy kicsit, keresve se találhatnál jobb programot egy kis színháznál.

Karácsonyi filmek nézése
Karácsonyi filmek nézése

Ám, ha mégis inkább otthon maradnál, se kell várnod arra, hogy valami jó filmet adjanak a tévében – hála a technika fejlődésének, már minden filmet megnézhetsz az Interneten. Rengeteg film közül válogathatsz – történelmi, romantikus, vígjáték, dráma… Ráadásul még a filmcímekre is mesésen könnyű rákeresni, így még könnyebben találhatsz ünnepi, és karácsonyi témájú filmeket.

Bár a karácsonyi filmek remekül kifejezik a szezon szellemét, arra is szánj időt ilyenkor, hogy megnézd az új filmeket, akár ünnepi témájúak, akár nem. A Karácsony remek alkalmat szolgáltat a filmeseknek arra, hogy ilyenkor adják ki új műveiket, mert az Oscar-díj átadásokra még éppen befuthat.

A Betlehemi történetet feldolgozó karácsonyi előadások is roppant népszerűek Karácsonykor. Igaz, hogy ezek az előadások minden évben újra, és újra felbukkannak, sose válnak unalmassá számunkra, mert minden évben más-más értelmet nyer a történet, mindig vannak apró különbségek az előadásban, ráadásul az előadók is mindig mások.

Betlehem
Betlehem

A Születés történet dramatizálása bemutatja a Karácsony igazi lényegét a gyerekek számára. A Betlehemes előadáson való részvétel fontos tevékenység a dráma csoportos, és a hittanra járó gyerekek számára.

Amellett, hogy a Betlehemes játékok kiemelik a Karácsony valódi jelentését, még erkölcsi leckeként is szolgálnak, ami inspiráló hatással lehet a gyerekekre, akik ettől hajtva igyekszenek majd jó emberként élni. A Betlehemes játék nézése, vagy a színdarabban való részvétel ugyanakkor lehetőséget nyújt arra, hogy más szemszögből tekintsünk az életünkre.

A Karácsonyi zenék is nagyon pozitív hatással lehet ránk, akár a karácsonyi bevásárlás közben állunk meg egy pillanatra, hogy élvezzük őket, akár a városban tartunk egy kis szünetet, hogy meghallgassunk egy-egy csoportot.

Zenével ünneplés
Zenével ünneplés

Már magában az is szórakoztató, ha karácsonyi dallamokat dudorászunk, vagy ha a rádióban adnak le egy-egy ünnepi számot. A karácsonyi daloknak komoly hagyományaik alakultak ki mára, amelyeknek a története egészen a középkori Angliáig, és Franciaországig visszavezethető. Akkoriban, a karácsonyi dalokat mindig táncolva énekelték. Az angolszászok vezették be azt a hagyományt, hogy a feldíszített falukban kis kórusok énekeltek karácsonyi dalokat a járókelőknek. A karácsonyi dalok hagyományáról azt hitték, hogy az angyalok, a pásztorok, és a Bölcsek kezdték meg, akik énekelve mentek a Kis Jézushoz.

Azok számára, akik igazán rajonganak a művészetekért, az olyan kulturális csoportoknak, társulatoknak hála, mint például a zenekarok, konzervatóriumok, és kórusok, is bővelkedik ez az időszak szórakozással. Ilyenkor remek karácsonyi műsorokat lehet megtekinteni, illetve meghallgatni.

Karácsonyi parti
Karácsonyi parti

A Karácsonyhoz kötődő legnépszerűbb ünneplési forma nyilvánvalóan a partik, amik, úgy tűnik, folyton zajlanak az ünnepi időszak alatt. Vannak munkahelyi bulik, otthoni partik, eljárunk ilyenkor a barátokkal is, sőt, még az iskolában is rendeznek mikulás, illetve karácsonyi bulit. Ilyenkor még az olyan társadalmi csomópontokon, mint amilyenek például a bárok, is tartanak olyan estéket, amikor ünnepi ételeket vesznek be a menübe, és alacsonyabb áron kínálnak bizonyos italokat.

Akárhogy is, mindamellett, hogy ilyenkor különösen fontos az, hogy jól érezzük magunkat, az is lényeges, hogy ilyenkor próbáljunk minél többet jótékonykodni, és segíteni a rászorulókon.

A Karácsony legelterjedtebb szokásai, és fő ünneplési formái

Az Ország Karácsonyfája

Az Ország Karácsonyfája

A Karácsonynak igazából a gyerekekről kell szólnia