A Karácsonynak igazából a gyerekekről kell szólnia

Mondhatni, hogy mivel egy kisbaba születése, és a Neki hozott ajándékok az okai annak, hogy egyáltalán létrejött a Karácsony, a gyerekek mindig is központi szerepnek örvendhetnek ebben az időszakban. A család hozzátartozói jellemzően ilyenkor mindig a gyerekeket helyezik előtérbe, és a szülők is általában ilyenkor hosszasan kutatnak a megfelelő ajándék után attól a vágytól hajtva, hogy biztosan boldoggá tehessék csemetéiket.

Bár a szülők a legtöbbször vegyes előérzetekkel néznek a karácsonyi szezon elébe, a vásárlásokkal, és rengeteg előkészülettel járó nagy felhajtás tényleg a gyerekek előnyére válik.

Ami a pénzügyi terveket illeti, az, hogy Karácsonykor alacsonyabb árakon adják el a boltok az áruikat, igazából nagyon jót tesz az üzletnek. Ám valójában a fő oka annak, hogy a szülők, rokonok, és barátok a dühödt vásárlásba kezdenek, főleg a gyerekek. A családon belül általában a gyerekek azok, akik a legjobban várják az ajándékozást, és pont az ő izgalmuk az, ami a szülőknek a legnagyobb örömet okozza. Az izgatottságtól kipirult arcuk, a ragyogó szemük, majd, amikor kibontják a csomagot, a boldogságot sugárzó arckifejezésük látványa mindenkiben hihetetlenül boldog karácsonyi emlékként marad meg.

Emlékek készítése Karácsony, és az Ünnepek ideje alatt
Emlékek készítése Karácsony, és az Ünnepek ideje alatt

A Mikulásos színjátékokkal, és a gyerekek ajándékainak titkos becsempészésével valójában „roppant jövedelmező üzletet” csinálnak a szülők, hiszen ez egy rendkívül hatásos nevelési módszer, ami némiképp a zsarolásra épül. Amikor az ősz már lassan véget ér, a gyerekek egyre gyakrabban hallják majd, hogy „Viselkedj jól, mert a Mikulás csak a jó gyerekeknek hoz ajándékokat!”, és „Ha rossz leszel, csak szenet, és virgácsot hoz majd a Télapó!”, és ezzel, némiképp galád módon sakkban lehet tartani még az egészen rakoncátlan csemetéket is néhány hétig.

Persze nem csak így lehet csinálni, sőt, sokkal jobban ösztönzi a gyerekeket, és jobb hatással van rájuk, ha pozitív élményként élik meg a Mikulásra várást. Ilyenkor sokkal célravezetőbb, ha ösztönözzük, és nem zsaroljuk őket, ha sok Télapós, rénszarvasos, és hóemberes verset, mesét, és dalt tanítunk nekik. Ha sikerül kellőképp ráhangolni őket a karácsonyi időszak hangulatára, akkor még a figyelmeztetésekre se lesz szükség.

A Mikulásról, a rénszarvasairól, és a manóiról szóló történetek még az idősebb gyerekeknél is hasznos lehet, akik még azon vannak, hogy megoldják a Télapó rejtélyét. Ha egy atlasz mellett elkezdesz mesélni neki, vagy nekik azokról a helyekről, ahol a Télapó lakhat, és az ajándékkézbesítő körútjáról, akkor hamar azon kaphatjátok magatokat, hogy izgalmas, és roppant tanulságos, képzeletbeli világ körüli útra indultatok. Ez nem csak, hogy pompás közös élmény lehet, hanem még remek földrajzóra is, amely során rengeteg helyről tájékozódhat.

A Karácsony még a rengeteg nagy Betlehem, a színpompás díszek, és ragyogó kiegészítők miatt is nevezhető gyerekközpontú ünnepnek, hiszen ezek az eszközök gyakorlatilag mind azért készültek, hogy magukra tereljék a gyermekek figyelmét.

Szóval, ha a gyerekek nem lennének olyan fontosak Karácsonykor, akkor nem létezne sok olyan hagyomány, ami nélkülözhetetlen része a Karácsonynak. Például, ott van a már Magyarországra is bekúszott Valentin nap, és a Húsvéthoz kötődő ünnepek, amik nem gyerekközpontúak, és ez meg is látszik, hiszen teljesen más a hangulatuk, és atmoszférájuk.

A Karácsony a játékipar szempontjából is fontos időszak, akiknek a gyerekek az első számú célközönsége. Bár a játékipar a nagy kereskedelem része, amely a Karácsonyi időszakban jelentősen leárazza termékeit, a gyerekek számára van ennek egy mélyebb jelentése is. A játékok nagyon fontosak a szórakoztatásuk, és a fejlődésük szempontjából, hogy szárnyalhasson a fantáziájuk, a koordinációs képességük fejlesztéséhez, és még sok más dologhoz. A játékok segítenek abban, hogy a gyerekek megtanulhassanak osztozkodni, és együtt játszani.

A játékipar ugyanakkor azért is fontos Karácsony idején, mert ilyenkor a gyerekek sok olyan játékot kapnak, ami a fejlődésük hasznára válhat. Amikor karácsonykor egy gyereket teljesen megbabonázza az új játéka, akkor az a szórakozás mellett a tudását, és a képességeit is növelheti, hiszen a gyerekek sokkal könnyebben tanulnak, ha az új információkat játék közben juttatják el hozzájuk.

A gyerekek azért is vannak a központban a Karácsony megünneplésekkor, mert fontos, hogy sok boldog gyerekkori emlékeik legyenek erről az időszakról. Ezek az emlékek nem kell, hogy feltétlenül rengeteg sok ajándékról szóljanak, a lényeg, hogy közös tevékenységekkel tegyétek élvezetessé a szezont. Jézusról szóló történetnek együtt is levonhatjátok a morális tanulságát, vagyis, hogy mennyire fontos az osztozkodás, a jószívűség, és a szeretet – az, amiről ennek az ünnepnek, sőt, amiről az egész évnek szólnia kell.

A Karácsony legelterjedtebb szokásai, és fő ünneplési formái

A Karácsony legelterjedtebb szokásai, és fő ünneplési formái

A tökéletes Karácsonyi ajándék kiválasztása

A tökéletes Karácsonyi ajándék kiválasztása