Tizenegy dolog, amit biztos nem tudtál a Karácsonyról

Tizenegy dolog, amit biztos nem tudtál a Karácsonyról
Tizenegy dolog, amit biztos nem tudtál a Karácsonyról
  1. A karácsonyfákat először tényleg gyertyákkal díszítették, ami nagyon tűzveszélyes volt. Ennek eredményeként mindig tartottak a fa közelében pár teli vizes vödröt.
  2. Az építőiparban dolgozó munkásoknak köszönhető az a hagyomány, a New yorki Rockefeller Centernél a kijelzőn lévő karácsonyfa. Ők állítottak oda, arra a telekre először egy díszítetlen karácsonyfát, a korai 1930-as években.
  3. Az USA-ban 1960-as évek közepétől a Nemzeti Karácsonyfa Egyesület látja el minden évben a Fehér Házat karácsonyfákkal, és az Egyesület adománya az Elnöki Család karácsonyfája is.
  4. A Woolworth áruház volt az, amely először árusított gyárilag készített karácsonyfadíszeket, 1880-ban.
  5. Eredetileg az aranyfüst fő alkotóeleme az ólom volt, ám mióta dekorációs célokra használják, betiltották az ólmos aranyfüstöt, és ma már a műanyag a fő alapanyaga.
  6. A karácsonyi üdvözlőlapok ötlete Angliából, a késői 1830-as évekből származik, amikor is John Calcott Horsley elkezdett kis kártyákat készíteni, amikre ünnepies képeket rajzolt, és ünnepi üdvözlőszövegeket írt. Hasonló kártyákat készített ugyanabban az időben az Amerikai Egyesült Államokban R. H. Pease, és Louis Prang.
  7. A Christmas rövidítése, az Xmas még az 1500-as években vált népszerűvé Európában. Azt gondolták, hogy a szó a görög kifejezésből, a „Xristos”-ból ered, ami Krisztust jelent.
  8. Az Amerikai Nemzeti Cukrászok Szövetkezete feljegyzése szerint 200 évig a cukorpálcikák csak fehér színben készültek, egészen az 1950-es évekig, amikor feltaláltak egy olyan gépet, amelynek segítségével képesek voltak automatizálni a cukorkakészítést.
  9. Angliában a Karácsony utáni napot „Boxing Day”-nek, vagyis „Dobozoló Napnak” hívják, és ez egy nemzeti ünnep. Többféle történet létezik az ünnep keletkezéséről. A leginkább elfogadott változat, hogy az olyan fiúk miatt hívják így a napot, akik agyagládikákba gyűjtötték a pénzt. Egy másik történet szerint az ünnep egy középkori szokásból ered, körülbelül 800 évvel ezelőttről, amikor a templomok „alamizsna dobozokba” gyűjtöttek adományokat, hogy az összegyűjtött tárgyakkal, pénzzel a szegényeket segítsék Karácsony után.
  10. Az örökzöld fák különleges jelentéssel bírtak télen az embereknek, különösen Európában, még mielőtt elkezdődött volna a Kereszténység. Régen az emberek örökzöld ágakat akasztottak az ajtajuk felé, mert úgy vélték, ez majd elijeszti a gonosz szellemeket, boszorkányokat, és a betegségeket. Azoknak, akik a napot istenként imádták, az örökzöld növények emlékeztetőül szolgáltak arra, hogy nyáron majd ismét minden zöldellni fog, és az istenként imádott Nap is újra erőssé válik majd.
  11. Az ősi időkben, sok ember istenként imádta a Napot decemberben, mert úgy vélték, a Napisten ilyenkor minden évben megbetegedett. Ennek következtében hatalmas ünnepséget rendeztek a téli napfordulónál, mert ezt annak a jelének tartották, hogy az istenük lassan kezd erőre kapni, és egyre jobban érzi magát.

Tizenegy dolog, amit biztos nem tudtál a Karácsonyról

A Karácsony megünneplése más európai országokban

A Karácsony megünneplése más európai országokban

A Karácsony története

A Karácsony története