A Karácsony ünneplése a világban

A Karácsony ünneplése a világban
A Karácsony ünneplése a világban

A Karácsony a hagyományok szülőhelyein – Betlehemben, Németországban, és Angliában

A Karácsonynak az a formája, ahogy ma ünneplik, több száz évnyi vallási, és sok országból összetevődött hagyomány csúcspontjának számít. Érdemes megfigyelni néhány módját annak, ahogy megünneplik a Karácsonyt bizonyos országokban. Minden népnél kialakultak olyan tradíciók, amik teljesen egyediek, és amik ezeket az embereket, és általuk az ünnepeket is különlegessé teszik.

A Karácsony Ünneplése
A Karácsony Ünneplése

Vizsgáljuk meg először azt, ahogy Betlehemben ünneplik meg a Karácsonyt. Betlehemnek nagyon nagy jelentősége van, hiszen a legtöbben úgy tartják, ez a város Jézus születési helye. A Születés Temploma Betlehemben található, az épületet Karácsonykor rengeteg zászlóval, és más karácsonyi dekorációval díszítik fel. Karácsony Éjjelén hatalmas tömeg gyűlik össze a Születés Templománál, hogy láthassák a csodás lovas parádét, amit arab lovakon utazó lovas rendőrök vezetnek. A rendőrök után egy magányos lovas halad, aki egy keresztet visz, akit egy egyházfő követ, majd a kormány képviselők következnek.

Betlehem
Betlehem

A felvonulás tagjai később ünnepélyesen belépnek a Születés Templomának bejáratán, és leróják tiszteletüket a templomban felállított Jézus képmás előtt. Egy ezüst csillag található mélyen, a templom egy földalatti, barlangszerű részén, ami azt a helyet jelzi, ahol Jézus született. A felszínen is van egy ilyen csillag, egy póznán elhelyezve a város terén. Betlehemben a keresztény lakosoknak általában van egy kereszt az ajtajuk felett, és a legtöbben Karácsonykor egy jászoljelenetet állítanak az otthonaikban.

Németországban, ahol a Karácsonyfa hagyomány elkezdődött, a Karácsonyfát nem látni egészen Karácsony estig. Általában egy külön helyiségben tárolják a fát, vagy egy olyan helyen, ahol nem látni, és titokban dekorálják fel égőkkel, aranyfüsttel, angyalokkal, mézeskalácsokkal, gömbökkel, és egyéb díszekkel. Karácsony éjszakáján aztán átviszik látható helyre, ajándékokat tesznek alá, és csak ezután mutatják meg a gyerekeknek.

Karácsonyfa
Karácsonyfa

December 6.-át Németországban, akárcsak Magyarországon, Mikulás napjaként ismerik, amikor is a Télapó ellátogat a fiúk, és lányok otthonaiba. Egy nappal korábban, December 5.-én a gyerekek kint hagyják a cipőiket, vagy csizmáikat a kandalló előtt a Télapónak. Ha jók voltak, akkor a Mikulás ajándékokat, édességet tesz a csizmákba, ám ha rosszak voltak, akkor szenet, és virgácsot kapnak.

A Karácsonyi Vacsorán többek közt sült ludat, gyümölcskenyeret, mogyorót, és aszalt gyümölcsöket szolgálnak fel. Ezeken kívül persze még sok más jellegzetes, édes finomságokat is fogyasztanak.

Sok angliai hagyomány hasonlít az Amerikai Egyesült Államok tradícióira, ami nem véletlen, hiszen valójában mind Angliából erednek, csak az Amerikába kivándorló britek magukkal vitték a kedvelt szokásaikat is. A Karácsonyi Üdvözlőlapok küldésének hagyománya Angliában kezdődött, és még mindig nagy népszerűségnek örvend, csakúgy, mint a betlehemes játékok gyakorlása Karácsony estén. Itt úgy tartják, Karácsony Éjjelén a Mikulás látogat el hozzájuk, a gyermekek harisnyát lógatnak fel, hogy a Télapó abba tehesse az ajándékokat.

karacsony-unneplese-zokni

A karácsonyi dekorációhoz gyakran használnak magyalt, mazsolát, és fagyöngyöt. Angliában a hagyományos Karácsonyi vacsora sült pulykából, libából, vagy csirkéből áll, amit töltelékkel, zöldségekkel, és sült krumplival szolgálnak fel. A desszert általában angol, vagy karácsonyi puding, amihez brandy öntetet adnak. A gazdag, gyümölcsös Karácsonyi torta viszonylag sokáig megtartja a szavatosságát.

A cracker egy fontos angol tradicionális játék, ami főleg Karácsonykor kap fontos szerepet. A cracker egy papírcső, ami olyasmi, mint a zsákbamacska, ami színes, és mind a két végén meg van sodorva, tartalmazhat parti kalapokat, édességeket, és sokféle apró ajándékot.

Szintén Karácsony délutánján, a Királyi család Karácsonyi üdvözletet mond az országban, amit a tévében, és a rádióban is leadnak. Az angoloknál a Karácsony utáni nap is ünnepnap, amit Dobozoló napnak hívnak.

A Karácsony ünneplése a világban

A Karácsony története

A Karácsony története

A Karácsony Este jelentősége

A Karácsony Este jelentősége