Karácsonyhoz kötődő érdekességek

Karácsonyhoz kötődő érdekességek
Karácsonyhoz kötődő érdekességek

Számos történet kötődik a Karácsonyhoz. Vannak, amiket igaznak tartanak, vannak, amit hagyománynak, vannak alátámasztatlan mesék, és olyanok, amik jelentősen megváltoztak az évek során.

Még magát, Karácsony Napját, vagyis December 25.-ét is sokan megkérdőjelezik, hogy vajon tényleg ez Jézus születésének évfordulója? A szkeptikusok azt kérdezik, miért mentek volna ki a pásztorok a jéghidegbe az éjszaka kellős közepén? Sőt, sokak véleménye szerint Jézus nem is téli, hanem tavaszi születésű. Érdekes, hogy mennyi történet kötődik a Karácsonyhoz, és a Karácsonyi időszakhoz.

A legelterjedtebb kitalált történet, amit szinte minden keresztény családban mesélnek, különösen a gyerekeknek, Télapóról, vagy más néven: Mikulásról szól. De ha még valaki hisz is Télapóban, akkor is felmerülnek benne ezek a kérdések: hol lakik, és hogy képes ellátogatni a világ összes jó kisfiújának, és kislányának a házához Miklós napjának jövetelekor?

Hogyan tud Télapó hiperűr sebességgel  száguldozni, és mi van azzal a világszerte elterjedt változattal, hogy a Télapó igazából az Északi-sarkon él?

Finnország népe ragaszkodnak ahhoz, a szintén népszerű magyarázathoz, hogy az ő országuk Mikulás eredeti otthona. Épp ezért Finnországban ténylegesen van egy olyan falu, ahova egész évben ellátogathatsz, és megtekintheted Mikulás játékgyárát, találkozhatsz Télapóval, és a manóival, miközben ők keményen dolgoznak az ajándékok készítésén, hogy készek legyenek Karácsonyra. Az egyetlen nap, amikor Mikulás Műhelye zárva van, természetesen Karácsony napja.

mikulas

Érdemes meglátogatni Télapó műhelyét a Karácsony Este előtti napon, hogy az ember megnézze, hogy a Mikulás, és a rénszarvasai hogyan készülődnek a nagy napra. Annak reményében, hogy megerősítsék a gyerekekben a hitet, Finnországban nem azt mesélik, hogy repülve kézbesítik Mikulásék az ajándékokat.

Bár Finnországban szívesen fogadnak vendégeket Mikulás műhelyében, arról szó sincs, hogy a látogatóknak esélyük lehetne akár egy szót is beszélni magával az emberrel. Ez nem véletlen: többek között így azt is elkerülhetik, hogy kellemetlen kérdéseket tegyenek fel a Télapónak, például, hogy vajon Rudolf tényleg Villám fia-e, vagy, hogy hogyan kézbesített ajándékokat a ködös éjszakákon azelőtt, hogy találkoztak volna abban a bizonyos rénszarvas faluban.

Az Amerikai Egyesült Államokban úgy tartják, két otthona van. Az egyik Connecticutban, Torringtonban van, ahol a Télapó munkásai dolgoznak, akik manók, és ők azok, akik elkészítik az ajándékokat. A második otthona sok amerikai szerint New Yorkban, Wilmingtonban található, és itt található Télapó, és a szarvasai.

Ha a halandóknak lenne esélye kérdezni a Télapótól, akkor valószínűleg pár dolgot Ő is megérdeklődhetne az emberektől. Valószínűleg megkérdezné, hogy kinek az ötlete volt a karácsonyfa, és az, hogy ajándékokat tegyünk alá.

karacsonyfa

A Karácsonyfa hagyománya, ami ma is él, Németországból származik, de az, hogy pontosan hogyan kezdődött, némileg homályos. Egy változat szerint a XVI. századi Németországban kezdtek el behurcolni karácsonyfákat a házakba, és feldíszíteni őket. Néhányan ezek közül a Keresztények közül piramisszerű díszt akartak építeni a Karácsonynak. Ezek fából készültek, amit örökzöld ágakkal, és gyertyákkal díszítették.

Akárhogy is, ha hihetünk a legendáknak, Luther, a protestáns reformer volt az első, aki gyertyát rakott a fenyőfára, amit az ihletett meg, amikor meglátta a csillagok fényét a téli örökzöldek ágai között. A legenda szerint ekkor egy fenyőt vitt be az otthonába, aminek az ágaira kicsi, világító gyertyákat helyezett el. Talán ezzel kezdődött el a még ma is gyakorlott tradíció.

Karácsonyhoz kötődő érdekességek

Kora karácsonyi bevásárlás

Kora karácsonyi bevásárlás

Karácsonyi jótettek, és jótevők

Karácsonyi jótettek, és jótevők