A Karácsony Este jelentősége

A Karácsony Este jelentősége
A Karácsony Este jelentősége

A Karácsony előtti nap egyike azoknak az időszakoknak, amik telve vannak a feszültséggel vegyes várakozással. Az emberek feszültek, hiszen most kell elvégezni az utolsó simításokat, elkészíteni a dekorációt, és gyorsan megoldani a szükséges bevásárlásokat. Ugyanakkor várakozással teli a hangulat, ami a karácsonyi vidámságnak, és izgalmaknak tudható be.

A gyerekeknek általában ilyenkor különösen nehéz kontrollálni magukat, ahogy azokra a Karácsonyi ajándékokra gondolnak, amiket oly rég várnak már, és amit másnap kapnak majd meg. Lehet, hogy megpróbálnak majd minél tovább ébren maradni, hogy megleshessék a Mikulást, de persze az is lehetséges, hogy egyszerűen csak túl izgatottak az alváshoz.

karacsony-este-gyerekek

A Karácsony Este abból a roppant egyszerű okból is jelentős, hogy ez egy ősi szokás, ami több kultúra szerves részét képezi a mai napig, egy olyan ünnep, ami igazából már az ünnepnap előtti este elkezdődik. Ebből adódóan, a karácsonyi fesztiválok, és ünnepségeknek csak Karácsony Este kellenének, hogy elkezdődjenek. Az Éjféli Misén, vagy a korábban tartott istentiszteleteken való részvétele elvileg kötelező a keresztény vallású embereknek. Ilyenkor általában azok is elmennek templomba, akik amúgy év közben nem vesznek részt a miséken.

karacsony-este-mise

Ezeknek az egyházi szolgálatoknak a fontosságát bizonyítja, hogy ilyenkor a templomok szinte túlzsúfoltnak mondhatóak. Sok templomban a kora esti órákban is tartanak misét, ezzel is alkalmazkodva azoknak a hívőknek az igényeihez, akiknek nehezére esne a későig való fennmaradás, vagy azokhoz az emberekhez, akik egész egyszerűen így szívesebben mennének misére.

A Karácsony Estének még egy fontos vonatkozása a kereskedelmi műveletek. A Karácsony előtti napon az üzletek tesznek egy nagy erőfeszítést, és leárazzák a karácsonyi (és számos  egyéb) termékeiket. Gyakran ajánlanak last-minute promóciókat, hogy ezzel is magukhoz csábíthassák azokat, akik, mivel a legeslegutolsó pillanatra hagyták a vásárlást, és most kétségbeesetten kutatnak ajándékok után.

karacsony-este-bevasarlas

Sok bolt egészen sokáig tart nyitva aznap, akár éjfélig is, vagy még tovább. New York városban a Macy’s üzletház, amit amúgy, mint a világ egyik leghatalmasabb áruház ágának tartanak számon, 1867-óta minden évben Karácsony Este éjfélig tart nyitva. A Karácsony Este a karácsonyi időszak csúcspontja, aminek a vásárlási szezonja Amerikában egy nappal Hálaadás után egy nappal kezdődik.

Európában inkább az Adventben teljesedik ki ez az időszak. Budapesten november vége felé nyílnak az adventi vásárok, Bécsben már november 12-től.

A Karácsony Este a hozzá kötődő hagyományok miatt is fontos. Ez az a nap, amikor a szülők eljátsszák a gyerekek kedvéért, hogy a Jézuska „becsempészi” a játékokat, és egyéb ajándékokat a fa alá, amiket aztán a gyerekek másnap reggel, vagy aznap este kicsomagolhatnak.

karacsony-este-ajandek

Az amerikaiak szokása, miszerint a Mikulás az, aki a jó gyerekeknek Karácsony este ajándékokat hagy, egy vers nyomán terjedt el amit Clement Clarke Moore írt, és aminek eredeti címe: An Account of a Visit from St. Nicholas.

A költeményt 1822-ben írta Moore, és ma már roppant népszerű, ám a jelenlegi címe már a The Night Before Christmas (A Karácsony előtti éjjel). Moore úgy írta le a Mikulást, mint „Egy vidám öreg manót”, aki házról házra járt a szánjával, amit rénszarvasok hajtottak, és a levegőben repülve, szállva ajándékokat szállított azoknak a fiúknak, és lányoknak, akik jól viselkedtek. Erről számtalan Karácsony Esti szórakoztató film is készült.

mikulas

Az étel szintén fontos szerepet kap a Karácsony Napjának megünnepelésében, hiszen e köré gyűlik össze a család, hogy megünnepeljék a Szeretet ünnepét. Nem csoda hát, hogy sokan órákon keresztül készítik a Karácsonyi Vacsorát.

Sokféle hagyományos Karácsonyi Vacsora létezik, külföldön gyakran készítenek töltött pulykát, disznót, pudingot, és pitét, gyömbéres süteményt, gyümölcskenyeret, és sok egyéb más Finomságot. Magyarországon leginkább a halászlé, a hal, és szárnyas ételek, a mézeskalács, és a bejgli jellemző.

karacsony-este-etelek

Sokféle hagyomány kapcsolódik a Karácsonyhoz, aminek sok vonatkozása van, ám ezek szinte mind a szeretettel függnek össze, és az emberek azon igyekezetével, hogy emlékezetessé tegyék ezt a napot.

A Karácsony Este jelentősége

A Karácsony ünneplése a világban

A Karácsony ünneplése a világban

A Karácsony ünneplése az afrikai országokban

A Karácsony ünneplése az afrikai országokban