Idén is a nordmann fenyő a karácsony sztárja

Nem a műfenyő a környezetbarát megoldás

Idén is a nordmann fenyő a karácsony sztárja
Idén is a nordmann fenyő a karácsony sztárja

Az advent elérkeztével egyre többen indulunk el a szokásos beszerző körútra, hogy hazacipeljük a legjobb vételnek ígérkező fenyőt.

De vajon mennyit kell fizetnünk érte az idén? Melyik a magyarok kedvenc fajtája, melyik típus milyen előnyökkel és hátrányokkal bír? Szakértő segít a válaszadásban.

Akik rutinos favásárlók, már tudhatják, hogy nem minden évben ugyanazon az áron juthatunk hozzá a karácsonyfához. Az időjárás évről évre nehezebbé teszi a fenyőtermelők dolgát: az aszályos tavasz az elültetett csemeték akár 60-70 százalékát megsemmisíti, a szárazság lassítja a növekedést.

De hogyan alakulnak az árak az idei évben?

“A fenyő árát több tényező is befolyásolja. Idén a magas infláció, a szállítási díjak növekedése és a munkabérek emelkedése hatott rá leginkább. Drágultak emellett a permetezőszerek és a műtrágya is”

– mondja Udvardy Zsolt, fenyőfaszakértő.

“A luc ára méterenként 3500-4000, az ezüsté 5000-6000, a nordmanné 7500-8500 forint között várható, méterenként. Egy 3 méter feletti nordmann már sokszor egyedi áras, amit az eladó határoz meg. Gondoljunk bele: egy nordmann fenyő 12-15 év alatt nő meg 3 méteresre, vagyis 12-15 év gondoskodást, odafigyelést igényel!”

– mondja a www.fenyofa.com tulajdonosa.

Udvardy azt is elárulta, melyik típus a magyarok kedvence:

“Évről évre megfigyelhető, hogy a nordmann fenyő iránt nő a leginkább a kereslet, ez várhatóan idén sem lesz másképp. Az ezüstfenyő a második helyen szerepel az eladásainkban, és a lucból adjuk el a legkevesebbet.”

A lucfenyők esetében árfelhajtó tényező, hogy az utóbbi években kevés csemetét ültettek, mert visszaesett a kereslet irántuk. Mostanra viszont hiány alakult ki belőlük, főleg a 2 méternél magasabb fákból.

Más a helyzet az ezüstfenyőnél, ami kényes a különféle betegségekre: itt elsődlegesen a gombásodás az, ami az árát felfelé hajtja. A nordmann fenyő esetében inkább a nagy kereslet támaszt igényeket. A vevők egyre szebb, formásabb fákat keresnek, amelyek több odafigyelést, kétkezi munkát igényelnek.

Hol és milyen fát érdemes beszerezni?

A fenyőfaszakértő elmondja: a nordmann fenyő levelei puhák, és sokáig megmaradnak, viszont szinte semmilyen illatanyagot nem áraszt. A lucfenyő illata karakteres, ám ez a fajta hullajtja el a leveleit a leghamarabb.

Talán ezért is keresik jobban az ezüstöt, amely illatos, tartósabb, de szúrós levelű. Jó kompromisszumos megoldás, ha a nordmann fenyő mellé lucfenyő ágakat vásárolunk.

De hogyan tehetünk a környezetünkért is, ha fontos számunkra a fenntarthatóság?

“Én mindenképp a hazai termelőket ajánlom, mert az importfenyő több száz kilométerről érkezik, így az útja során jóval több szennyező anyag jut a levegőbe, ráadásul hamarabb vágják ki. Ha hazai termelőtől vásárolunk, akkor a magyar gazdaságot erősítjük! A műfenyő sem környezetbarát megoldás: a műanyag előállításával rengeteg mérgező anyag jut a környezetbe, ráadásul ez sok energiát igénylő folyamat. Miután pedig a fák kidobásra kerülnek, sokezer év, mire lebomlanak.”

A fenyofa.com szakértője szerint egy fenyőárus készletének 5-10 százaléka megmarad, ez országos szinten sokezer feleslegesen kivágott fenyőt jelent minden évben. Éppen ezért döntöttek úgy hét évvel ezelőtt, hogy még a kivágás előtt fotózzák le és teszik megrendelhetővé a fákat a webáruházukban.

“Csak azt a fát vágjuk ki, amit már megrendeltek. A többi marad, és majd jövőre talál gazdára! Az oldalunkon fajták és méret szerint tud válogatni a vásárló. Házhozszállítást is vállalunk, de működnek átvevőpontjaink is, ahol a vevők személyesen tudnak eljönni a fáért. Szerencsére évről évre egyre többen élnek a lehetőséggel”

– zárja.

Idén is a normann fenyő a karácsony sztárja

Az ünnepek közeledtével toplista készült arról, hogy melyek a legnépszerűbb fiús, lányos és kreatív játékok a szülők szerint.

Közeledik a karácsony, ezek a legnépszerűbb játékok

Megvan az év legfinomabb diós bejglije

Megvan az év legfinomabb diós bejglije